Projectes que ens inspiren

C. Catalan

Ens agraden les iniciatives per apropar l’Administració Pública als ciutadans. Una de les pioneres en fer-ho va estar la pàgina tuderechoasaber.es, iniciada el novembre de 2011. Des d’allà, qualsevol ciutadà pot demanar informació a qualsevol Administració identificant-se només amb un nom i un correu electrònic, com hauria de ser, ja que els formularis que fan servir, per exemple, la Generalitat o l’Ajuntament de Barcelona només són un obstacle . Fins ara hi ha més de 1200 sol.licituts. Sovint la resposta és el silenci, però en queda testimoni.

tuderechoasaber

tuderechoasaber.es va convertir-se més endavant en un dels projectes de la Fundación Civio, que està fent molt pel dret d’accés a la informació i el periodisme de dades.

Altres dels seus projectes són:

dondevanmisimpuestos.org, visualització i comparativa dels pressupostos de l’Estat en els darrers sis anys

dondevanmisimpuestos

 

quienmanda.es, que identifica les persones més poderoses de l’Estat i les seves interrelacions. Encara podeu contribuir a la realització d’aquest projecte mitjançant goteo.org.

quienmanda

elindultometro.es, una base de dades dels indults dels darrers 18 anys que permet saber, per exemple, que a Catalunya n’hi ha hagut 1191 i explorar-los. Ens impressiona que aquesta aplicació es fes creant un programa per extreure informació del BOE.

Per a fer espanaenllamas.es, per la seva banda, es va poder aconseguir la base de dades gràcies a una directiva de la Unió Europea que facilita l’accés a informació relativa al medi ambient, però va costar mesos i mesos. Gràcies a ells, sabem que a Catalunya entre 2001 i 2011 van cremar prop de 32.000 hectàrees forestals. És a dir, el Camp Nou 60 mil vegades.

Finalment, Eva Belmonte porta des d’octubre de 2012 llegint-se el Boletín Oficial del Estado i publicant-ne entrades al seu blog diàriament de dilluns a dissabte

boenuestrocadadia

A casa nostra, us convidem a visitar el web que tres estudiants universitaris acaben de llençar vistaldogc.cat per difondre el que apareix al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya:

vistaldogcEls hi desitgem el millor!

I acabem les recomanacions dels projectes que ens inpiren amb el mapa infoparticip@, que ha elaborat una llista de 41 indicadors de transparència i avalua els webs dels ajuntaments.

mapainfopublica

Ben aviat seguim amb les entrevistes als ponents de la Llei de transparència i accés a la informació i amb més històries que ja estem preparant.