El hackday del Global Editors Network a Barcelona

C. Catalan

El Global Editors Network (GEN) és una associació de caps de redacció de diversos països, amb base a París, que promou la innovació en el periodisme. Aquest any han organitzat una vintena d’Editors Lab Hackdays a diversos països del mundo, per a desenvolupar un projecte periodístic en un plaç de 48 hores. He tingut el privilegi de participar al de Barcelona, el 13 i 14 de març, representant a l’Open Knowledge Foundation (OKFN) amb David da Silva (@dasilvacontin) i Joan Jové (@joanjsTW).

L’eslogan de la GEN, Hack the newsroom,  promou un canvi en la manera de treballar a les redaccions dels mitjans de comunicació i fomenta que periodistes, programadors/es i dissenyadors/es col.laborin. Per això, la majoria d’equips que competeixen en els hackdays estan formats per professionals de mitjans de comunicació. En el nostre cas no era així i vam aportar l’esperit del hackathon com déu mana: vam formar el nostre equip un cop allà.

Des del passat mes d’agost, acollits per institucions vinculades al periodisme, representants del GEN han supervisat hackdays a Buenos Aires (Clarín), Ciutat del Cap (Media 24), Londres (The Guardian), Roma (L’Espresso), Paris (Le Parisien), Sunnyvale, EEUU (Yahoo!), Moscou (Ria Novosti), Brusel.les (VRT) i Madrid (El País). De Barcelona el GEN marxava cap a El Caire (Al-Masry Al-Youm) i d’allà cap a Nova York (New York Times/Reuters). A cada hackday es planteja un tema diferent: a Madrid, liveblogging; a El Caire, com crear una aplicació amb mapes per millorar el trànsit amb la col.laboració ciutadana.

Caixaforum Barcelona, foto per Ferran Moreno Lanza, instagram

L’amfitrió del hackday de Barcelona va ser el Col.legi de Periodistes de Catalunya. Va tenir lloc al Caixaforum, amb el tema “Cobertura d’eleccions. Com crear noves eines interactives para encoratjar la participació ciutadana i el debat polític productiu. Com utilitzar les dades per a que la cobertura sigui més rellevant per a l’electorat.” Vam gaudir també de dues masterclasses. Luis Collado i Elías Moreno, de Google, varen mostrar diverses eines d’anàlisi de dades. Mirko Lorenz, de Journalism++, ens va ensenyar projectes inspiradors.

El nostre equip, amb la vista posada a les eleccions europees del 25 de maig de 2014, va presentar el projecte Parlamentemos: una pàgina web i una app per a mòbil amb informació sobre els actuals europarlamentaris de partits catalans i també els candidats que es coneixen fins aleshores. La idea és que quan el projecte sigui una realitat, la ciutadania pugui fer preguntes als nostres representants mitjançants aquestes eines. Ens agradaria també vincular-ho a opengov.cat, i ampliar-ho a altres parlaments. (Si ets programador/a i pots ajudar-nos, si us plau escriu-nos a opengovcat@gmail.com) 

L’equip de l’OKFN al GEN Editors Lab hackday Barcelona

El guanyador del hackday va ser LaVanguardia i aquí podeu veure  el seu projecte. També va rebre una menció especial el diari Ara.cat per “L’inauguròmetre”, que relacionava millores urbanístiques i resultats a les eleccions locals, i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (que agrupa TV3 i Catalunya Ràdio entre altres), que va mostrar la possibilitat d’expressar opinions durant els debats electorals en temps real mitjançant el móbil. Altres participants van ser eldiario.esEl PeriódicoData n’Press i Wikidiari.

 La Vanguardia competirà a la final del “campionat del món de redaccions” a la cimera del GEN Editors Lab a Barcelona el 13 i 14 de juny de 2014, contra The TimesLa RepubblicaLa Nación, Radio France i molts d’altres. Esperem poder-vos informar al respecte també. Aquí podeu veure el programa de la cimera del GEN.