Hackathon #ODD14 Barcelona

C. Catalan

En castellano aquí

Dissabte 22 de febrer, dia internacional de les dades obertes (OpenDataDay, ODD), després de les interessants presentacions de què parlavem al post anterior (i de menjar-nos ràpidament un entrepà i beure’ns un cafè – gràcies Brian i Marco!), opengov.cat va coordinar per primera vegada un hackathon, i va ser al fantàstic espai Makers of Barcelona.

opengovcatlogo

Un hackathon és una trobada de periodistes i programadors per treballar un tema concret. Des d’opengov.cat vam proposar a la vintena de participants tres reptes diferents per fer més accessible  informació diversa de l’Administració Pública i del Govern de la Generalitat de Catalunya. Pensavem que es triarien un o dos reptes però la capacitat de treball dels assistents era tan impressionant que van suggerir un altre repte, i es va acabar treballant tot allò que es va proposar!

NO-PDF

Repte 1

Netejar el fitxer en full de càlcul dels pressupostos de la Generalitat 2014 per a poder-ho incloure en el web de mapeig dels diners públics mundials openspending.org i poder-ne fer visualitzacions.

tuit 13_11_10

tuit 14_02_13

Val a dir que els pressupostos en aquest format reutilitzable s’havien fet públics al portal de dades obertes de la Generalitat una setmana abans i que ens havíem estat intercanviant uns quants tuits amb ells des d’abans que s’aprovessin al Parlament el 23 de gener

tuit 14_02_14

Seguim treballant amb openspending.org i, juntament amb openkratio, aviat contribuirem al llançament d’historiasdegasto.org, la versió en castellà de spendingstories.org, que recull històries sobre despeses, especialment públiques. Tots ells són projectes de l’Open Knowledge Foundation.

Repte 2

Introduïr els sous dels alts càrrecs i les seves retribucions i dietes en un full de càlcul per poder tenir-los en un format reutilitzable.

Captura de pantalla 2014-03-03 a la(s) 18.35.53

Aquesta informació va començar a aparéixer en la secció Govern i President del portal de la transparència durant la tardor, en format PDF i sense data d’actualització dels fitxers.  No és massa fàcil consultar-la, però és millor que res i fins i tot ens va permetre escriure històries com Ens ha tocat la Grossa – 627,45 euros mensuals.

retribucions_README teniu l’explicació tècnica (en anglès) de com vam estar netejant alguns d’aquests documents  i amb quin software.

Repte 3

Començar a familiaritzar-se amb el fitxer dels pressupostos de la Generalitat 2014, amb la llei que els regula, amb el concepte de capítols, partides i altres; comparar-lo amb el pressupost de 2012, veure quins conceptes ja no hi són, i fer operacions matemàtiques per a obtenir informació sobre pujades i reduccions. Ara m’han passat un enllaç interessant, que ve directe de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya, on ho explica tot molt clarament.

Captura de pantalla 2014-03-04 a la(s) 01.45.43

Cada fitxer de pressupostos té al voltant de dotze mil files i vint-i-cinc columnes. No saps per on començar i no és gens fàcil si no ets expert. Com que no ho som, cerquem i trobem persones que sí que ho són… i que ens volen ajudar! Mentrestant, nosaltres repasem conceptes bàsics matemàtics i estadístics.

Estem treballant en canvis de pressupost en diverses entitats de la Generalitat i esperem aviat poder-vos explicar més.

Repte 4

Una assistent a les presentacions del matí va dir: “Jo només ser fer mapes. Si puc ajudar, em quedo.” I ràpidament vam cercar a la nevera d’opengov.cat i vam trobar un mapa de les seus dels Departaments de la Generalitat, amb totes les dades (o les no dades) de contacte de cadascun: adreça, telèfon, pàgina web, email, twitter.

En molts casos, un terrible formulari, d’aquests que et demana totes les teves dades personals i a sobre no deixa constància que has fet una sol.licitud d’informació enlloc, substituia l’email de contacte. Un formulari com aquest.

Haviem fet el mapa temps enrera però no ens acabava d’agradar el format, i l’haviem aparcat. El nou serà molt millor i estarà ben fet, amb el software de cartodb.

cartodb logo

Sobre com fer mapes, l’Oscar Marin d’Outliers, ens va fer un taller a la darrera sessió de periodisme de dades del CCCB i aquí penjaran aviat el video de la seva explicació.

Si al cercador poseu “periodisme de dades” i “2013” o “2014”, hi trobareu els videos de les sessions que s’estan fent des de setembre de 2013.

(PUBLICITAT – A la primera sessió, el setembre 2013, vam presentar el nostre projecte!)

Només cal afegir: Moltes gràcies a tothom que va participar i ajudar, i moltes dades obertes!!