La contractació pública i Catalunya

C. Catalan

“La democràcia creix quan la gent i les comunitats estan informades i compromeses” Knight Foundation.

La Knight Foundation inverteix més de 100 millions de dólars l’any [120 milions el 2014] en projectes per a millorar la democràcia, la participació ciutadana i civil, i l’exercici del periodisme. Al seu blog expliquen com la  Fundació recolza la plataforma Citymart per a que ajudi les 26 comunitats Knight d’Estats Units a descobrir altres maneres  d’experimentar com podria ser la contractació pública, amb molta més participació ciutadana.

L’article descriu el malson i la poca transparència de la contractació pública com a un problema general. Per fer-vos una idea, aquesta és la plataforma de contractació pública de Catalunya:

plataforma contractacio

És realment pesat intentar explorar en què i com es vol gastar els diners l’Administració per millorar la vida ciutadana. Impossible obtenir dades en bloc o reutilitzables dels contractes. Proveu a clicar en una licitació.

L’article fa referència també a l’Ajuntament de Barcelona. Associat a Citymart, ha compromés un milió d’euros -sobre la qual CCOO ha demanat explicacions-, per promoure el BCNOpenChallenge  i trobar solucions a sis problemes ciutadans, entre ells el robatori de bicicletes, durant 2014 i 2015.

Els premis s’haurien d’haver atorgat al desembre però de moment només hi ha una pàgina que els anuncia

image

 

i un enllaç que no duu enlloc:

http://www.bsmsa.cat/?id=73&bsmsa%5buid%5d=4910&bsmsa%5btype%5d=2&bsmsa%5baction%5d=view

Esperem conéixer ben aviat qui ha guanyat aquests premis. Us deixem amb l’article:

Citymart expands to U.S. to make procurement more open, agile and resilient

by Sascha Haselmayer

Knight Foundation supports Citymart’s U.S. launch to help Knight communitiesexperience a new approach to public procurement. Below, Sascha Haselmayer, founder and CEO of Citymart, writes about the benefits of a more open approach to the procurement process.

Take a moment and visit your city’s website. Look up the section on “Problems we plan to solve” or “Submit your proposals here if your solution can deliver a better service at lower cost.”

You didn’t find it? Don’t worry; it likely doesn’t exist, and that is just how it works almost everywhere today. That’s a missed opportunity.

For several years we’ve been working with cities around the world about how to change that, and new support from Knight Foundation will help broaden this work in the United States.

If you search your city’s website, what you probably will find are policy announcements or a strategic plan for your community. You may even find the page where your city publishes requests for proposals, or RFPs, which are the public contracts companies can bid for.

Dig further into one of those RFPs, and you will find dozens, if not hundreds of pages of specifications, terms and conditions, and legal clauses. You will belong to the chosen few if you can make out what it is your community wants to buy. You will also notice that if you have a better solution than what is asked for, it is too late. Since the city didn’t publish the problem earlier, there was no way for you to educate them about your offering.

Welcome to the world of public procurement. Professionals use adjectives such as “rigid,” “confrontational,” “abstract” and “risk-averse” to describe it. That’s a shame because public procurement by local governments constitute the world’s single largest budget to improve communities – estimated at $1 trillion annually just in the U.S.

Continueu llegint l’article aquí

Crédit de la fotografia: Tour dels London Leaders d’estudi del desenvolupament sostenible organitzat per Citymart a Londres. Foto de Citymart a Flickr.