#Lobbyplag: impactants dades fetes a mà

Martin Virtel

La setmana passada vaig contribuir a la publicació del projecte de major impacte —en el que portem d’any— de tots els treballs en què estic immers. És un rànquing dels governs de la Unió Europea segons la intensitat amb què intenten afeblir la normativa sobre Protecció de Dades. Els països vermells, és clar, són els que proposen canvis que beneficien les empreses que volen traficar amb les nostres dades personals. Els països verds estan al costat de la ciutadania. A primera vista, està ben clar en quina situació estem. Per això serveix el periodisme de dades.

Selection_999(358)
Fotomuntatge: gutjahr.biz

El projecte el vam publicar al blog del prolífic Richard Gutjahr (anglès) i a lobbyplag.eu  (anglès) quatre dies abans d’una reunió en què els governs havien de seguir negociant. També van debatre sobre nosaltres, segons diuen les nostres fonts i les agències de notícies. Tenim altres indicacions: fins i tot ens va contactar una portaveu del Ministre de Justícia belga per a que treiessim del web la foto del seu cap  —perquè ell no era responsable del rumb anticiutadà que pren el govern de Bèlgica. Doncs bé, tenia raó i vam corregir-ho.

A més, paga la pena ressaltar un detall del treball: No hi havia dades obertes. Tot eren documents classificats per la Unió Europea. Les dades tancades —com en aquest cas, en què ens basàvem en papers filtrats de les negociacions— són molt més impactants des del punt de vista periodístic o activista.

Però no siguem egoïstes: persisteixen mil raons per lluitar per les dades obertes. Volem dades obertes, totes les dades i per tothom. Tot i que, a curt plaç, pot treure’ns alguna exclusiva pel nostre treball periodístic, obrir les dades és l’única política coherent davant una societat civil que és molt més que periodistes, i que té el dret de demanar explicacions als seus polítics i buròcrates.

Foto por networkcultures, Licencia: CC BY-NC-SA 2.0  https://www.flickr.com/photos/networkcultures/6829617642/
Foto per networkcultures, Llicència: CC BY-NC-SA 2.0

Finalment: les dades que es veuen en aquests gràfics no són obra de cap algoritme ni de cap altra màgia informàtica. Van ser dies i dies d’àrdua feina pr l’incansable Max Schrems, un dels lluitadors més actius a favor del dret a la protecció de dades personals a nivell europeu. Schrems va fundar Europe vs. Facebook, i està actualment involucrat en dos judicis contra el gegant Facebook .

Va valdre la pena menjar-se 11.000 pàgines de PDFs per a composar aquest rànquing? Com diu el poema de Fernando Pessoa: “Tot val la pena si l’ànima no és petita.” Val la pena fer les dades a mà —i convertir-les en gràfics— per iniciar un debat sobre els nostres drets fonamentals.

Podeu fer una donació per recolzar Europe vs. Facebook:  https://www.crowd4privacy.org/ , llegir més sobre Schrems (Demanda a Facebook i  L’espina clavada de Facebook) i fins i tot afegir-vos a la demanda.