Protecció de dades i estàndars oberts #DFD15

C. Catalan

La gent interessada en treballar amb dades portem uns dies plens d’aconteixements.

Dimarts 24 vam estar atents a Max Schrems, activista de la protecció de les dades personals online,  davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea a Luxemburg en la seva primera vista oral, després d’haver presentat desenes de demandes a Facebook i altres multinacionals com Google, Apple, Yahoo, pel tractament i emmagatzematge abusiu que aquestes empreses fan de les dades personals. Vam parlar d’ell a #Lobbyplag: impactants dades fetes a mà.

El jove austríac Schrems va demandar la màxima autoritat en protecció de dades a Irlanda —on Facebook i moltes altres empreses d’internet hi tenen la seu a Europa—. Llavors, el Tribunal Superior d’Irlanda va decidir traslladar al de la Unió Europea una “qüestió prejudicial” per valorar si les dades dels usuaris europeus gaudeixen de prou protecció als Estats Units. S’havia de comprovar si l’excepció que s’aplica, anomenada ‘safe harbor’, continua tenint sentit després de conéixer-se el programa PRISM i saber-se que la National Security Agency obté tota la informació que vol d’aquestes empreses d’internet arreu del món.

Mentre Amnistia Internacional segueix amb la campanya #UnfollowMe, quinze jutges estan decidint si és legal que les dades personals de milions estiguin en mans de tant pocs. El juny coneixerem la seva opinió, que pot tenir grans repercusions pels gegants de la comunicació mundial.

L’objectiu de Schrems és la fi del monopoli de les xarxes socials. Defensa que les lleis europees haurien d’imposar-les-hi una interfaç de codi obert.

I això ens porta al següent aconteixement de la setmana: dimecres 25 de març va ser el Dia Internacional de la Llibertat dels Documents. El promou la Free Software Foundation Europe per difondre la importància dels estàndars i dels formats oberts.

robot_dfd15

 

El febrer de l’any passat, opengov.cat vam organitzar un hackathon amb motiu del Dia Internacional de les Dades Obertes (ODD14). Com aquest any no va ser possible, vam decidir que era una bona idea celebrar els estàndars oberts.

Els estàndars oberts són la base de la cooperació i són fonamentals en el món digital. La tecnologia amb format obert es pot implementar en qualsevol software per permetre la inteoperatibilitat. Per saber-ne més, llegiu a aquest post de Softcatalà i aquest del blog de la Biblioteca de Matemàtiques de la UB.

Ens vam reunir a l’espai de joves @elteb (gràcies de nou!) amb representants de guifi.net —la xarxa de wifi lliure i gratuïta més gran del món—, gent que fa feina amb el web semàntic i dbpedia, i usuaris de Linux.

Vam compartir experiències d’apertura d’informació en diversos àmbits, com la Viquipèdia, i debatre estratègies per difondre la importància de les dades i els formats oberts en un entorn en què l’Administració Pública sembla que sovint actúa només de cara a la galeria.

La nostra trobada ben segur tindrà continuitat i convidem a tothom interessat a enviar-nos un tweet a @opengovcat i a suscriure’s a les nostres llistes: opengovcat i opengovcat-developers

Tot això va venir també just després del hackathon de Kosmópolis sobre la fam al CCCB de Barcelona.