Apostes públiques pels #openstandards

C. Catalan

El 25 de març va ser el Dia de la Llibertat dels Documents (podeu llegir aquí com ho vam celebrar). Es tracta de difondre els avantatges dels estàndars oberts (#openstandards) en els documents perquè es puguin compartir sense problemes –cosa molt desitjable pel govern obert i per la investigació–, i també de defensar el software lliure o de codi obert –que tothom que en sàpiga pot contribuir a millorar, en contrast amb el software que és propietat d’una empresa, com ara Microsoft.

Hem volgut esbrinar experiències de migració a software lliure i gràcies a un article de la revista Ling que aviat trobareu aquí al número d’abril hem sabut que l’any 2003 la ciutat de Munic va decidir migrar tots els sistemes operatius del govern local des de Windows cap a Linux, el sistema operatiu lliure i gratuit. Van trigar una dècada en aconseguir-ho, amb un estalvi d’onze milions d’euros. Ara, no ho van fer només per raons econòmiques, sino per raons morals i ètiques, per no haver de perdre la llibertat i haver de treballar en un ecosistema tancat de Microsoft.

Un canvi de govern el 2014 va fer replantejar-se la tornada a Windows però la despesa haguès estat tan gran, que van deixar-ho estar. Des d’aquí felicitem els polítics que posen el benefici comú per davant de les pròpies idees o iniciatives. La ciutat de Munic continua sent l’única on hi ha un Director d’estratègia Linux, i el projecte Limux continua gaudint de bona salut.

Ens hem assabentat gràcies a softcatalà que a Catalunya l’ajuntament de Caldes de Montbui, de la mà del seu regidor Josep Gallart, ha estat pioner en la  migració de les màquines al programari LibreOffice.

Ens agradaria sentir parlar d’iniciatives d’obrir i compartir coneixement com aquesta i no només de quina smartcity tenim a Barcelona.

Foto: Flickr