Jornades #periodismodatos #jpd15

C. Catalan

Pedro Gracia i Concha Catalan hem presentat el projecte de transparència del Govern català opengov.cat a la trobada de Hacks&Hackers Barcelona Data&Moritz a les Jornades de Periodisme de Dades #jpd15, organitzades per Karma Peiró amb el suport de l’Open Knowledge Foundation.

Al web de les Jornades es penjaran tots els videos de les sessions i tallers, tant de Barcelona com de Madrid, Pamplona i Almería. També hi podeu trobar tot el material dels anys anteriors. Impressionants les xerrades i conferències a les que hem pogut assistir.

Destaquem la d’Al Shaw de ProPublica. Divendres va parlar, entre d’altres, de l’aplicació Opportunity Gap, que ja vam mencionar en els nostres posts sobre la poca transparència en les dades d’Educació a Catalunya Dades per triar escola i Ens neguem a omplir formularis. També, molt interessant Elisabetta Tola i la seva lluita per l’accés a la informació amb la campanya FOIA Italia. FOIA per Freedom of Information Act o Llei d’Accés a la Informació.

losing ground Al Shaw

Dissabte, Al Shaw va parlar de Periodisme Espacial, fent servir imatges de satèl.lit. També vam tenir l’oportunitat de sentir Vicky Bolaños amb l’interessantíssim projecte Qué hacen los diputados , que ara disposa de la seva pròpia API, a més de dues xerrades: una d’estadística bàsica amb Anna Espinal i Sara Fontdecaba, i una altra de python per a periodistes a càrrec de les Pyladies Núria Pujol i Cristina Ramón.

Va haver també dos tallers de les eines import.io, molt útil per fer scraping, per Ignacio Elola, i de la plataforma online per publicar projectes amb dades Silk

importiologo600

Diumenge vam assistir al taller de Chris Pinchen sobre la importància de la privacitat de les comunicacions dels periodistes i de tothom. Ens va donar un munt de recursos de Privacy Salon

electronic frontier foundation

Durant dijous i divendres es va fer també a Barcelona i a Madrid l’Editors Lab Hackday del Global Editors Network amb set equips de mitjans de comunicació digitals. Va guanyar l’equip de Vocento. Per això, competiran amb els equips guanyadors dels altres catorze equips d’arreu del món durant la celebració del Congrés internacional del GEN Summit 2015, a Barcelona del 17 al 19 de juny. Aquí podeu veure el seu programa.

GEN logo